Dental Veneers: 3 Different Types and Their Costs

Diş kaplamaları, birçok insanın dişlerini yaptırmak için aradıkları tedavi türlerinde öne çıkan tedavilerden biridir. Tam olarak belirli bir prosedür türünün parçası değillerdir, ancak kozmetik diş hekimliğine ait uygulamalardır.

Bu tedaviyi, birden fazla prosedür için genel bir terim olduğundan, Estetik Diş Hekimliği olarak tanımlayabiliriz.

Çok sayıda diş kaplama türü vardır, ancak hasarlı dişlerinizin üzerine diş yapısında bir materyalle bir katman ya da kapak yerleştirilen herhangi bir tedavi olabilir.

Diş Kaplamaları Nedir?

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi, diş kaplamaları kozmetik diş hekimliğinde dişlerin üzerine takma dişler yerleştirerek dişleri düzeltmeyi ve onarmayı amaçlayan üç popüler tedavilerdir.

Bu diş kaplamaları, tasarımları bakımından kusursuzdur ve tüm diş rahatsızlıklarınızı gölgede bırakacak ve size büyüleyici bir gülümseme kazandıracak doğru renk tonunda uygulanır.

Diş Kaplamalarının Birbirinden Farklı 3 Çeşidi Nedir?

1- Veneer Diş Kaplamaları

Kaplamalar şu anda tüm dünyada çok popüler ve 1 numaralı kozmetik diş hekimliği prosedürüdür. Hollywood’da başlayan ve toplumun seçkinleri arasında yayılan kaplamalar artık herkesin aklında yer ediyor. Ünlülerden politikacılara ve kapı komşunuza kadar herkes güzel bir gülümsemenin gücünden ve hayatta getirebileceği pek çok fırsattan haberdar.

Benzeri görülmemiş doğal bir gülüş tasarımını veya büyüleyici bir çekiciliği elde ederken hiç bir prosedür kaplamalar gibi sonuç vermez. Ultra ince diş kaplamaları, kırıktan pigmentasyona ve yanlış hizalamaya kadar birçok gülüş hasarını düzeltebilir.

Birçok diş problemlerini iyileştirebilirler çünkü bu prosedür dişlerinizin tabakasının bir kısmının törpülenmesini gerektirir. Bu adım, tipik olarak 0,6 mm kalınlığında olan veneer kaplamalarına yer açmak için önemlidir. Başarısız bir gülüş tedavisi elde etmekten kaçınmak için diş hekimleri, kaplamaları yerleştirmek üzere dişlerinizden bir miktar doku törpüler.

Bunu yaparken, hasarların çoğu ortadan kalkar ve hizasızlıkla ilgili diş sorunları bile basit bir kaplama ile kolayca gizlenebilir hale gelir.

Bu tür diş kaplamaları sadece ön dişlerde işe yarar ve insanlar genellikle mükemmel bir gülümseme elde etmek için yaptırırlar. CAD/CAM gibi teknolojiler sayesinde bu tür diş kaplamalarını 2 gün içinde yaptırabilirsiniz.

2- Kuron Diş Kaplamaları

Kuron diş kaplamaları, hasarlı veya eksik dişleri kaplayan içi boş diş benzeri materyaller olan diş kuronlarını ifade eder. Bu tür diş kaplamaları, eksik dişlerin yerine yerleştirilmesi için kozmetik diş hekimliğinde yaygın bir uygulamadır.

Dental implantların aksine, diş kuronları dişin yalnızca diş etlerinin üzerindeki kısmında yer alır. Bu da kuron kaplamaları, diş kökü sağlam kalırken, hastaların sadece diş kuronlarını kırdığı ya da hasar verdiği durumlar için ideal hale getirir. Ayrıca kök kanal tedavisi geçirmiş hastalar için de harika bir diş kaplaması seçeneği olabilirler.

Diş kuronları, doğal dişlerin estetiğini geri kazandırmanın yanı sıra diş fonksiyonlarını da geri kazandıran bir diş kaplaması türüdür.Hastanın diş kaybı, konuşma veya çiğneme ile ilgili problemleri varsa, diş kaplamaları bu problemleri çözebilir ve hastaya fonksiyonlarını geri kazandırabilir.

Veneer kaplamalara benzer şekilde, diş hekiminiz kuronlara yer açmak için dişlerinizin bir kısmını törpüleyecektir. Ayrıca kuronlarınızı size özel hale getirmek için önceden gerçekleştirilen hassas ve uzun bir süreç vardır. Bu süreç, gelecekte size sorun veya komplikasyon çıkarmayacak rahat bir uyum elde etmenizi sağlar.

3- Klipsli (Geçmeli) Diş Kaplamaları

Klipsli diş kaplamaları daha az profesyonel bir diş kaplaması türüdür. Bunlar, hastaların istedikleri gibi takabilecekleri, çene kalıbı bazlı kaplama dizisidirler. Bu tür diş kaplamaları için prosedür çok basittir, çünkü bir diş hekiminin gözetimini içermez.

İnternetten bir dizi klipsli kaplama sipariş edebilirsiniz, adresinize bir kalıp postalanacaktır. Diş kaplamalarınızı kişiselleştirmek için kalıbı ısırmanız ve kalıptan alınan ölçülere göre klipsli kaplamalarınızı tasarlayacak olan üreticilere geri göndermeniz gerekir.

Birkaç hafta içinde diş kaplamalarınız hazır olacaktır. Diş hekimlerinin bu seçeneği önermemesinin nedeni; klipslerin sağlam olmamasıdır. Hastaların fark edemediği şey, profesyonel kaplamalarda diş hekiminizin kaplamalara yer açmak için bazı diş dokularını törpülemesi gerektiğidir. Ancak online diş protezlerinde bu adım mümkün değildir. Sonuç olarak, klipsli diş kaplamaları ne doğal görünecek ne de rahat hissettirecektir.

Kaplamaların veya kronların aksine, klipsli diş kaplamaları birçok yönden sakıncalıdır. Peltek konuşmaya neden olurlar ve hastalar bunları yemek yerken kullanamazlar. Bu nedenle, en uygun fiyatlı diş kaplaması türü olmalarına rağmen, aynı zamanda en az kullanışlı ve rahat olanıdır.

Diş Kaplamalarının Maliyeti

Diş kaplamalarının maliyeti standart değildir ve ayrıca almak istediğiniz tedavinin türüne bağlıdır. Her seçeneğin farklı bir maliyeti vardır ve bu maliyetler bir yerden diğerine değişebilir.

Örneğin Türkiye’de tek bir porselen kaplamanın maliyeti 270 ila 370 dolar arasında değişmektedir. Ortalama olarak, bir gülüş tasarımı için yaklaşık 12 kaplamaya ihtiyacınız olacaktır. Türkiye’nin hastalar için küresel bir favori olmasının nedeni sadece uygun tedavi maliyetleri değildir. Hastalar, tüm deneyimi konforlu hale getiren yüksek kalitede lüks hizmet ve bakım paketleri aldıkları için Türkiye’yi tercih etmektedirler.

Detaylandırmak gerekirse, Dentakay’da hastalarımızın seyahat planlamalarını; lüks konaklamadan özel ulaşıma, havaalanı karşılamasına ve profesyonel tercümanlığa kadar biz planlıyoruz.

Amerika Birleşik Devletleri’nde porselen kaplamaların maliyetinin tek bir kaplama başına 2.000 ila 2.500 dolar arasında değişmesini bekleyebilirsiniz. Bununla birlikte Birleşik Krallık’ta bu tür diş kaplamaları tek bir kaplama başına ortalama 1.300 ila 1.700 dolar arasında değişmektedir.

Hem Birleşik Krallık hem de Amerika Birleşik Devletleri, klinik tesislerinin kullanımı, konsültasyonlar ve her türlü ek hizmet gibi diğer hizmetler için hastalardan ayrıca ücret almaktadır.

Diş kuronları için maliyetler malzemeye bağlıdır. Örneğin, Türkiye’de E-max diş kuronlarının maliyeti 300 ila 400 dolar arasındadır. Zirkonyum kuronların maliyeti ise yaklaşık 210 ila 310 arasındadır. Porselen kuronlar için ise maliyet 150 ila 250 dolar arasında değişebilir. Aynı şekilde, bu maliyetler diğer ek hizmetlerini de kapsar.

Klipsli kaplamalar söz konusu olduğunda, bu tür sahte dişlerin tüm dünyada standart bir fiyatı vardır diyebiliriz. Klipsli kaplamaları internet üzerinden 500 ila 700 dolara satın alabilirsiniz.

Ana Fikir

Diş kaplamaları, diş hekimliğinde farklı diş sorunları için birçok farklı seçenek sunan çok yönlü bir alandır. Örneğin, ön dişlerinizin görünümünü iyileştirmek ile ilgileniyorsanız, en iyi seçeneğiniz veneer kaplamaları tercih etmek olabilir. Bu materyaller gülüş tasarımı söz konusu olduğunda en popüler olanlardır; sadece 12 adet kaplama ile gülüşünüzü tamamen değiştirebilirsiniz.

Azı dişlerinizi, işlevleri veya görünümleri için restore etmek istiyorsanız, diş kuronları burada en iyi seçeneğiniz olabilir. Ancak klipsli (geçmeli) kaplamalar söz konusu olduğunda, profesyonel bir tedavi yerine klipsli kaplamaları tercih etmemek en iyi seçenektir. Bu alternatifte ne uyum ne de pratiklik mevcut değildir.