Gum Recession: Is It Too Late for Treatment?
Diş eti çekilmesi, dişleri etkileyen yaygın bir durumdur. Diş etleriniz çekiliyorsa, genellikle diş etlerinizin dişlerinizden yukarı ve aşağıya doğru uzaklaştığını fark edersiniz. Bunun neticesinde normalden daha fazla diş yüzeyi açığa çıkmaktadır.
Pek çok insan için diş eti çekilmesi endişe verici bir durumdur. Bu durum kişinin gülümsemesini ve kendisine olan güvenini ciddi bir şekilde etkiler. Diş eti çekilmesi estetik problemlere neden olmasının yanı sıra ağız sağlığınızı da etkileyebilir. Diş kaybı ve dişte oluşabilecek oyuklar, diş eti çekilmesinin diş dokunuzu nasıl etkileyebileceğine dair birkaç örnektir.
Diş Eti Çekilmesi Nedir?
Diş eti çekilmesi kademeli olarak gelişen bir diş hastalığıdır. Periodontal (diş eti hastalıkları) bir hastalık türü olan diş eti çekilmesi, her 4 kişiden 1’ini etkiler. Diş etinin yavaşça yukarı doğru geri çekilmeye başlamasıyla ortaya çıkan bir durumdur. Diş etlerinin geri çekilmesi yavaş bir süreç olduğundan, birçok hasta kendilerinde diş eti çekilmesi olduğunu fark etmez.
Ancak diş hassasiyeti gibi yan etkiler, erken dönemde hastaların problemi fark etmelerine yardımcı olur. Gülüşlerine estetik açıdan baktıklarında, hastalar benzer şekilde anormal derecede uzun görünen dişlerini fark edebilirler.
Diş Eti Çekilmesi Bir Sorun Mudur?
Birçok hasta sorunu sadece kozmetik bir problem olarak görüp, yok sayabilir. Gerçekte ise diş eti çekilmesi en yakındaki diş için ciddi bir tehdit olup, ciddi diş sağlığı problemlerine dönüşebilir.
Bu yüzden diş etlerinizin çekildiğini düşünüyorsanız, ihmal etmeyi aklınızdan bile geçirmemelisiniz. Çünkü geri dönülmesi zor, ciddi sorunlara yol açabilir.
Devamını oku: Çürük Diş: Zararları ve Tedavisi
Diş Eti Çekilmesinin Belirtileri
Bu rahatsızlığın sizde olduğunu düşünüyorsanız, sizin için en iyisi bir dişçiyi ziyaret etmeniz olacaktır. Diş eti çekilmesinin en büyük belirtileri aşağıdaki gibi sıralanabilir:
- Dişlerinizi fırçalarken ve diş ipi ile temizlerken sürekli kanaması
- Anormal kırmızı ve şişmiş diş etleri
- Kötü ağız kokusu
- Diş eti hattı boyunca ağrı ve hassasiyet
- Sıcak/soğuk yiyecek ve içeceklere hassasiyet
- Sallanan dişler
- Görünür diş kökleri
Diş Eti Çekilmesinin Sebepleri?
Plak birikmesi, diş etlerinin çekilmesine neden olabilir. Plak, diş etleri yakınlarında biriken bir bakteri biyofilm tabakasıdır.
Müdahale edilmezse, plak tartara dönüşür. Tartardan yayılan zararlı bakteri artıkları diş eti dokunuzu bozar.
Bu kademeli olarak gerçekleşir. Profesyonel yardım almazsanız, bu durum zamanla oyukların oluşmasına yol açabilir. Diş eti iltihabı genellikle periodontal hastalıklara yol açar.
Diş eti çekilmesinin en yaygın sebebi plak oluşumu olsa bile, başka sebepleri de bulunmaktadır. Yeme alışkanlıklarından kişinin sağlık durumuna kadar pek çok farklı sebep vardır.
- Sürekli sert bir şekilde fırçalama ve sert kıllı diş fırçalarının kullanılması
- Kötü ağız hijyeni
- Diş eti hastalıkları, kadınlarda hormonal değişikliklere bağlı olarak ortaya çıkabilir
- Şeker ve AIDS gibi hastalıklar, diş eti çekilmesine neden olabilir
- Ağız kuruluğu, zararlı bakterileri temizleyecek tükürüğün daha az üretilmesine, o da plağa ve diş eti çekilmesine yol açar
Nasıl Tedavi Edilir?
Diş eti çekilmesi probleminize uygun bir tedavi bulabilmek için öncelikle altında yatan nedeni bulmak gerekir. Diş eti çekilmesinin tekrar etmemesi için problemin kaynağını tespit etmek önemlidir.
Erken dönemde tedavi için bir yol ararsanız, diş hekiminizin sadece dişlerinizi temizlemesi yeterli olabilir. Diş etlerinizin geri çekilmesini önlemek için ihtiyacınız olan tek şey, plak ve tartarlarınızın temizlenmesi olabilir.
İleri aşamadaki diş eti çekilmelerinde ameliyat gerekebilir. Greft ve flep cerrahisi olmak üzere iki tip cerrahi yaklaşım bulunmaktadır. Sizin için hangi yöntemin daha iyi olduğu, diş eti çekilmesi rahatsızlığınızın hangi aşamada olduğuna bağlıdır.
Flep cerrahisinde, diş hekiminiz diş eti dokusunun altını da temizler. Böylece bütün tartar ve plak oluşumu etkili bir şekilde ortadan kaldırılır. Bunu yapmak için, diş hekiminizin diş etlerinizi kaldırması, temizlemesi ve sonra tekrar yerine kapatması gerekir. Bu yüzden “flep (kanatçık)” ameliyatı adı verilir.
Diş etlerinizin durumu, diş köklerinin görünebileceği kadar kötü durumdaysa, greftlemeye ihtiyacınız vardır. Greftleme işlemi, etkilenen bölgedeki diş dokusunu veya kemiği canlandırarak diş eti çekilmesini düzeltir.
Vücudunuzdan alınan kemik dokusu veya sentetik bir malzemenin diş etlerinizin yakınına yerleştirilmesiyle, diş etlerinizin geri gelmesi sağlanabilir.
Ne Zaman Diş Eti Greftleme İşlemine Geç Kalınmış Olur?
Kısa ve net olmak gerekirse, diş eti greftlemek için hiçbir zaman geç değildir. Diş etleriniz çok çekilmiş ve dişlerinizin kökleri görünmeye başlamış olsa bile, diş eti grefti sizin için hala bir seçenek olabilir.